Veelgestelde vragen

Met regelmaat krijg ik vragen over mij, mijn onderneming of hoe dat belastingtechnisch zit met het afnemen van diensten uit het buitenland. Ook vragen mensen mij soms voor diensten, die ik niet altijd kan uitvoeren. Om jou tijd (en mij een heleboel emails) te besparen, heb ik hier alle veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Dus antwoorden op vrijwel alle veelgestelde vragen en meer, kun je hieronder vinden!

Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan even contact met me op, zodat ik je kan helpen.

Zijn er ook bepaalde diensten die je niet verleent?

Ik probeer me voor mijn klanten altijd zo flexibel mogelijk op te stellen en te kijken hoe ik ze wél kan helpen, in plaats van niet.

Toch zijn er ook bepaalde dingen die gewoon niet binnen mijn expertise liggen of die ik niet wil doen. Hieronder vind je een kleine opsomming van door mij uitgesloten werkzaamheden:

  • SEA en Adwords-management.
  • Google Adsense
  • Vertalingen of schrijven van medische of wetenschappelijke teksten
  • Journalistieke producties of interviews

Ben je toch op zoek naar iemand die dit voor je kan doen? Neem dan contact met me op, ik verbind je graag met iemand anders in mijn netwerk!

 

Hoe werkt dat met de BTW als ik een dienst bij Spitzenfeder afneem?

Diensten afnemen uit een land buiten Nederland – de BTW wordt verlegd

Producten en diensten die je bij mij afneemt zijn niet vrijgesteld van BTW. Toch reken ik geen BTW door op de factuur. Dit heeft te maken met een Europese regeling omtrent handel binnen Europa. Maar wat moet jij dan precies doen met de BTW? Moet je iets speciaals doen in de administratie? Ik probeer het je hieronder even kort uit te leggen:

Omdat ik vanuit Berlijn in Duitsland werk en mijn bedrijf dus ook hier gevestigd is, gaat de afrekening van mijn diensten nét een klein beetje anders. Dit heeft met de BTW te maken. Omdat binnen de Europese Unie de verkoop grensoverschrijdende diensten en producten wordt aangemoedigd, is er een eenvoudige regel ingesteld als het gaat om de BTW.

Het werkt als volgt: Als je mij bijvoorbeeld een tekst laat vertalen of een SEO analyse laat uitvoeren, komt naast het totale factuurbedrag, “BTW verlegd – 0% BTW” te staan. Deze wordt namelijk naar jou, als afnemer, verlegd. Dit betekent dat je de Nederlandse BTW (21%) zelf over het factuurbedrag berekent en dit aangeeft in de BTW-aangifte.
Let op:
je kunt dit bedrag aan BTW ook als voorbelasting aftrekken, als mijn dienst is gebruikt voor belaste omzet. Oftewel: mijn diensten voor jouw bedrijf zijn uitstekend als investering weg te zetten.

Op mijn factuur is het verleggen van de omzet aan de volgende, (Duitstalige) zin te herkennen: „Nach § 13b Abs. 1 und 2 UStG sind Sie als Leistungsempfänger Schuldner der Umsatzsteuer (Hinweis nach 14a Abs. 5 Satz 2 UStG).“ Vrij vertaalt betekent dit: “Volgens paragraaf 13b, lid 1 en 2 van de Omzetbelastingwet, bent u als afnemer van de geleverde diensten en producten, verantwoordelijk voor afdracht van de BTW”. Om het extra duidelijk te maken, staat er in het Nederlands bij: “BTW verlegd”.

Meer informatie is hier te vinden. Nog meer vragen? Of benieuwd naar uitzonderingen? Neem dan contact op met je boekhouder of je contactpersoon bij de Belastingdienst.

Wat gebeurt er als ik niet tevreden ben over de door jou geleverde dienst?

De kans is – hoop ik- heel erg klein maar het kan voorkomen dat je toch niet tevreden bent over de door mij aan jou geleverde dienst. Wellicht is het niet zoals je het bedoelde of niet naar je verwachting. Wees hier vooral eerlijk over naar mij en neem zo snel mogelijk contact met me op, zodat ik er alles aan kan doen om mijn werk te verbeteren. Verbetering van bestaand werk is – over het algemeen – gratis en krijgt voorrang in mijn agenda.

Het Duitse Herroepingsrecht
Als Duits ondernemer ben ik verplicht om een Widerrufserklärung te voeren. Dit is een verklaring waarin duidelijk staat wat je rechten als consument zijn als je niet tevreden bent met mijn werk of voortijdig de opdracht wil beeindigen. Hier staat ook in beschreven hoe dat financieel werkt en welke verplichtingen je dan wel of niet hebt. Deze verklaring kun je hier (in het Duits) vinden. De Nederlandse vertaling van deze Widerrufserklärung volgt binnenkort.

Welke betalingstermijnen hanteer je?

Ik doe altijd mijn uiterste best om gemaakte afspraken na te komen en mijn dienst of product zo snel mogelijk aan je te leveren. Hier staat natuurlijk tegenover dat ik ook verwacht dat mijn factuur op tijd betaald wordt. Ik hanteer daarom de volgende betalingstermijnen:

Standaard betalingstermijn van 14 dagen of tien werkdagen na de factuurdatum. (tenzij voor aangaan van de opdracht anders afgesproken) Is het niet gelukt om op tijd te betalen? Of is dit niet mogelijk binnen jouw bedrijf? Laat me dit dan zo snel mogelijk persoonlijk weten, zodat we naar een passende oplossing kunnen zoeken.

Wat gebeurt er bij een betalingsachterstand?
Het kan natuurlijk gebeuren dat er niet genoeg geld is om een factuur te betalen, dat deze verloren is gegaan op de administratieve afdeling of de factuur gewoonweg vergeten is. Ik herinner altijd op een vriendelijke manier aan de openstaande factuur, in de hoop dat deze zo snel mogelijk wordt voldaan.  Ik vind het erg belangrijk voor een goede samenwerking dat ik tijdig bericht krijg als een factuur nog open staat, met een datum waarop  de factuur alsnog wordt voldaan.

Als zelfstandige ken ik niet de luxe van een maandelijks salaris en ben ik bovendien verplicht regelmatig betalingen aan de belastingdienst te doen. Hierdoor  is het voor mijn voortbestaan als ondernemer erg belangrijk dat facturen op tijd worden betaald. Gelukkig gaat dit bij 90∞ van de facturen goed! Maar helaas gaat het ook met enige  regelmaat fout.

Het proces bij een betalingsachterstand:

  • Op de 15e dag na de factuurdatum volgt een vriendelijke herinnering.
  • Op de 21e dag na de factuurdatum volgt een tweede herinnering.
  • Staat na 30 dagen zonder bericht de factuur nog steeds open? Dan volgt er een digitale én schriftelijke aanmaning met een verhoging van 15% van het factuurbedrag.
  • Als ook na 45 dagen de factuur nog steeds openstaat en er tussentijds geen reactie of bericht is geweest, wordt de factuur zonder uitzondering aan een incassobureau overhandigd. Alle mogelijke kosten die hierbij komen kijken komen voor de rekening van de debiteur. Let op: eventuele lopende samenwerkingsovereenkomsten worden bij ingang van de incassoprocedur eveneens direct en zonder opzegtermijn ontbonden.

Op de bovengenoemde betalingstermijnen zijn mijn algemene voorwaarden van toepassing.

Waar kan ik je algemene voorwaarden vinden?

Mijn algemene voorwaarden zijn in het Duits, Engels en Nederlands opgesteld en hier te vinden. De Duitse versie is leidend.

De voorwaarden worden in de taal weergegeven zoals je browser is ingesteld. Toch liever lezen in een andere taal? Gebruik dan het vlaggetje in de footer om de taal naar je voorkeur aan te passen.

Hoe ga je om met mijn gegevens en privacy?

Omdat ik in Duitsland werk, ben ik volgens de wet ‘Datenschutzgesetz’ verplicht om duidelijkheid te geven over de manier waarop ik persoonsgegevens van mijn klanten en contacten bewaar. Ook ben ik verplicht uitleg te geven over eventuele cookies, tracking via analytics en de verwerking van deze data. Hiervoor verwijs ik je graag door naar mijn privacyverklaring.

Toch nog vragen?

Heb ik nog niet al je vragen kunnen beantwoorden? Aarzel dan niet om mij een bericht te sturen, met je telefoonnummer of e-mailadres. Ik probeer altijd binnen uiterlijk twee dagen te reageren.